top of page
Hand Massage

Vanliga frågor

 • Vad händer i kroppen under massage?
  Rent anatomiskt så ökar din blodcirkulation och lymfsystemet får en skjuts och det är inte ovanligt att man blir täppt i näsan eller blir snorig under massagen. Det är ett gott tecken på att cirkulationen är igång. Den fysiska beröringen (hud mot hud) frisätter ett hormon som heter oxytocin som är ett lugn och ro hormon och motverkar stress och får oss att känna oss lugna. Jag anser att det händer mer utöver fysiska saker. Allt är energi, vi är energi, våra celler är energi och jag jobbar mycket med energierna i kroppen. Därför kan du ibland uppleva saker som du inte kan sätta fingret på. Det är inte ovanligt att människor börjar gråta under massage och det är en välkomnande effekt. Vi alla bär på saker som vi inte kan se med blotta ögat.
 • Kan jag gå på massage om jag har eksem/sår/hudproblem?
  Jag masserar inte på blödande sår eller aggressiva eksemutbrott. Du kan fortfarande gå på massage men vi undviker det området. Är du väldigt torr och har en början till eksem så kan en oljemassage vara väldigt skön för huden.
 • Masserar du gravida? Är det något jag bör tänka på som gravid?
  Du är välkommen att boka massage hos mig när du gått in i gravidvecka 13. Det finns ingen tydlig forskning på att massage skulle vara skadligt innan v.13 men eftersom missfallsrisken är störst de 12 första veckorna så vill många terapeuter inte massera under de veckorna. Det är inget speciellt du behöver tänka på som gravid och du kan ta massage under hela graviditeten.
 • Måste jag vara vaccinerad mot Covid 19 för att komma på massage?
  Jag lägger inget intresse vid om du är vaccinerad mot covid eller inte. Du är välkommen till mig oavsett. Det som är bra att påpeka är att om du är vaccinerad så bör du vänta med massage minst 2 veckor efter vaccination-tillfället.
 • Hur mycket kläder behåller man under massagen?
  Vid helkroppsmassage blir det bättre flow i massagen om man endast behåller nedre underkläderna på. Vill du behålla fler kläder så får du självklart det. Du är hela tiden täckt med en handduk och jag jobbar med en handduksteknik som gör att du aldrig känner dig blottad.
 • Vad använder du för oljor?
  Jag använder mig av Maria Åkerbergs produkter som är ekologiska och skonsamma för huden. Om man har allergier så är det bra att nämna det för mig då jag anpassar oljan efter dig. Har man mycket allergier eller tycker det är jobbigt med dofter så använder jag naturell solrosolja som är doft fri.
 • Hur ofta ska jag gå på massage?
  De flesta går på massage när de fått ont eller känner sig stela och då kan det behövas en mer tät regelbunden massage en period. Jag rekommenderar att man går på massage minst en gång i månaden för bäst effekt. Om massage gör väldigt ont så behövs massage mer tätt en period. Ju oftare man får massage desto bättre känns det och ju bättre effekt får man.
 • Kan jag gå på massage om jag har ont i halsen?
  Du bör avstå från massage om du har ont i halsen eller känner dig sjuk på annat sätt. Det kan trigga en förkylning samt att du kan smitta mig och andra på kliniken.
 • Hur mår jag efter massagen?
  Det är högst individuellt. Men de allra flesta brukar känna sig lite mosiga, trötta, frusna eller varma. Det är ett kvitto på att du har slappnat av. Man kan även känna sig pigg och alert efteråt och det är inget konstigt. Mitt råd är att dricka mycket vatten efter din behandling och inte boka in saker att göra efter. Det bästa är att få komma hem direkt och få avslappning gärna resten av den dagen.
 • Jag har ondare i mina muskler efter massage, varför?
  När man går in i musklerna och tar bort spänningar så kan man få en tillfällig smärta i musklerna som är ett tillstånd där spänningarna du haft lösts upp. Man kan även få blåmärken och ömhet i vissa områden men det är ofarligt och kommer gå över inom en vecka.
 • Hur går det till när jag kommer till dig?
  När du kommer till mig så brukar vi prata lite om vad du förväntar dig av massagen, om du har något speciellt område som behöver mer uppmärksamhet. Jag kommer känna under massagen vart det sitter spänningar och blockeringar och jag kommer lösa upp dem så bra jag kan vid det tillfället. Har du väldigt mycket spänningar så hjälper det oftast inte med en behandling utan då brukar man få gå lite mer regelbundet under en tid så man får bukt med de djupa spänningarna. När du lagt dig på bänken så börjar din massagetid och jag klockar exakt så du får exakt den tiden du bokat på just det, massagen. Vår konsultation innan räknas inte som tid på din behandling. När massagen är färdig så får du alltid ett glas vatten av mig och du behöver aldrig känna att du måste stressa upp. Jag har anpassat mina bokningar för att du som kund ska få behålla den lugna energin.
 • Har du tystnadsplikt?
  Jag har tystnadsplikt och det som sägs under din behandling stannar mellan oss.
 • Får jag bestämma själv vad som ska masseras?
  Ja det får du, vi konsulterar tillsammans innan.
 • Vilka kontraindikationer finns vid massage?
  Cancer Blodpropp Smittsamma hudåkommor Feber Epilepsi Hjärtproblem Pågående antibiotikabehandling Graviditet innan v.12 Infektion Förkylningssymptom
 • Vad är lymfmassage för något?
  Lymfsystemet är otroligt viktigt för kroppen och för vårt immunförsvar. Lymfsystemet har egna kärl (precis som blodkärlen) som transporterar vätska i kroppen och rensar ut slaggprodukter, överflödig vätska, bakterier och virus som kroppen vill bli av med. Och i lymfkörtlarna så renas den här vätskan och förstör de skadliga ämnena. Om lymfvätskan är stagnerad så stannar också skadliga ämnen, bakterier och virus kvar i kroppen. Symptom på ett stagnerat lymfsystem kan vara: - Svullnad i olika kroppsdelar - Domningar i armar, ben och/eller fingrar och tår - Återkommande infektioner och förkylningar - Celluliter - Slembildning - Åderbråck - Huvudvärk - Spänningar i nacke/axlar - Sömnproblem - En oro i kroppen - Känner sig tung och trött - Olika problem med huden som svullnad, orenheter eller torrhet - Smärta - Svårt att gå ner i vikt Vad orsakar då detta? Det finns inget enkelt svar på det utan det kan vara många faktorer som lett till ett trögt lymfsystem. De vanligaste orsakerna brukar vara - Dålig kost - För lite intag av vatten - Hög stressnivå - Att du andas högt upp (vilket ofta är relaterat till stress) och inte med magen, vår stora andningsmuskel diafragman - Brist på rörelse/motion - Det kan vara genetiskt anlag som bidrar till en ökad risk för ett trögt lymfsystem - För lite avslappning - Även skador, ärr och tajta kläder kan bidra till trögare system När ska du inte ta lymfmassage? - När du har en pågående infektion eller förkylning - Cancer och pågående cancerbehandling - Vid feber - Vid blödarsjuka - Graviditet i början och i slutet (generellt mildare behandling ges) - Hjärtproblem (som bör utredas av läkare i första hand) - Antibiotikabehandling - Annan medicinering bör konsulteras med läkare först
 • Kan man köpa Maria Åkerbergs produkter hos dig?
  Ja det kan man! Jag säljer kroppsprodukter från Maria Åkerberg på kliniken. Välkommen in för att dofta och få rådgivning kring vilka produkter som passar dig!
 • Vad är LPG för något?
  LPG är en djup mekanisk bindvävsmassage som med hjälp av en maskin lyfter bindväven och lossar på envisa slaggprodukter och vätska som sitter i bindväven. Den avlägsnar även bakterier och virus som fastnat i lymfsystemet. Den ökar även blodcirkulationen och ökar hudens produktion av elastin och kollagen. Det i sin tur ger en tajtare, slätare och mer elastisk hud.
 • Om jag har mycket smärtor i kroppen, funkar LPG då?
  Ja! Jag anpassar sugeffekten från maskinen för att du som har mycket ont i kroppen ska kunna slappna av. En mycket tajt bindväv kan mycket väl vara en av orsaken till smärtor vid beröring. Då är det troligt att bindväven är inflammerad och tillståndet i bindväven och musklerna är så pass ansträngd. Har man fibromyalgi så passar LPG jättebra! Det brukar behövas minst 5 behandlingar för att märka skillnad i smärttillståndet och ungefär 10-15 behandlingar för att bli smärtfri. Det är såklart individuellt och effekten kan variera. Men ju mer man jobbar med bindväven desto mer elastisk blir den och då rensas också slagg, gamla celler, bakterier och virus ut ur kroppen och kroppen kan fokusera på inflammationen och inte endast på att försöka rensa när det är stopp.
 • Vad är kontraindikationer för LPG?
  Om du får gå på vanlig massage och lymfmassage så brukar man säga att man får gå på LPG. Äter du medicin eller har andra tillstånd i kroppen och känner dig osäker så är det bra att du kollar med din läkare vad som gäller för just dig. Är du gravid så får du komma på LPG när du gått in i vecka 13. På gravida behandlar jag endast armar, ben och övre ryggen. Men kontraindikationer för LPG är väl kortfattat: - Cancer - Hjärtproblem - Inflammation - Pågående antibiotikabehandling - Infektion - Blodförtunnande medicin Vid minsta osäkerhet så är det bättre att du kollar med din läkare.
bottom of page